K problematice biotopického rozšíření medvěda hnědého (Ursus arctos) na jižním Uralu na hranici areálu | Institut stepi
. Medvěd samotný je velmi flexibilní druh, dobře přizpůsobený k životu nejen v odlehlé tajze, ale i v oblastech dobře obydlených lidmi. V pohoří Ural je mnoho odlehlých míst vhodných pro doupata, při jejichž výstavbě v posledních letech neexistoval žádný systém, který by je umožňoval bez větších potíží najít.
Asi 30–40 medvědů dokonce žije v Baškirských panenských zemích – v okrese Chajbullinskij, kde jejich počet do jisté míry podporuje přírodní rezervace Šajtan-Tau, jedinečný kout ruské půdy, kde medvědí biotopy koexistují s územími vhodnými pro drop a drop, roh otázka jeho přeměny na rezervaci byla vznesena v roce 1940, byla téměř vyřešena na začátku 90. let, ale dodnes nebyl realizován. Státní přírodní rezervace Bashkir funguje na našem území od roku 1929, přírodní rezervace Jižní Ural funguje téměř 30 let a úspěšně funguje Národní park Bashkir.
Přírodní rezervace Shulgan-Tash, jediná přírodní rezervace na světě, jejíž hlavním předmětem ochrany je divoká včela Burzyan, nedávno oslavila své 50. výročí. Zajímavostí podle ředitele rezervace Michaila Kosareva je, že na pozemcích sousedících s včelí rezervací má medonosná zvěř nejvyšší druhovou plodnost – v průměru 2,8 mláďat na vrh. Běžná jsou setkání s medvědicemi se třemi a někdy i čtyřmi mláďaty.
Oblasti uzavřené pro lov umožnily v posledních desetiletích nevědomý výběr medvědích mikropopulací, aby se zachovali ti jedinci, kteří v zimě odcházejí do chráněných oblastí. Na jižním Uralu, kde tmavá jehličnatá tajga sousedí s listnatými lesy, kde rozsáhlé borové lesy přecházejí v březové lesy a smíšené lesy s hojnými bylinami, je pro medvěda bohatá potrava. Ke krmení zimních tukových zásob v podrostu hojně rostou maliny a ptačí třešně, které jsou zvláště hojné v nivách mnoha tisíců potoků a řek. V úrodných letech jsou horská pásma a stráně letos planoucí plody jeřabin, větve dubů visí od dalšího výkrmu – žaludů.
Hlavním faktorem regulujícím početnost medvědů by mohl být lov, ale přidělené limity odstřelu jsou nevýznamné, jejich přijetí je nedostatečné, a i když předpokládáme, že nelegální odstřel se rovná legálnímu odstřelu, pak lovecký tlak nemá znatelný vliv na snížení medvědí populace. V letošní sezóně je lov medvědů zcela uzavřen.
Medvědi se chytají především na návnady a předem položené návnady, na ovesných polích, jejichž plocha se oproti minulým letům prudce zmenšila. Probíhá lov žaludů. Podle dostupných informací lovci počátkem 90. let jen v jedné z vesnic Burzyanského okresu odvezli 30 medvědů pasoucích se pod duby.
V našich horách někdy v září napadne první sníh a lov stopováním medvěda s husky by mohl být velmi efektivní. Pracovní psi poskytují nepostradatelnou pomoc při hledání brlohů a jejich lovu. Bohužel pro lovce, ale naštěstí pro medvědy, je málo psů, kteří pracují na volných zvířatech, i když koupit štěně od divokého huskyho by se v dnešní době zdálo jako hračka, protože v Rusku je spousta certifikovaných chovatelů medvědů.
Analýza katalogu II. celoruské výstavy západosibiřských huskyů, která se konala v roce 2004 v Kamensku-Uralsku, Sverdlovská oblast, ukazuje, že 275 husky zapsaných do katalogu získalo 1137 255 diplomů, z nichž 22,4 nebo 256 % získalo za práci. na návnady medvědů. 1281 rusko-evropských huskyů, zaznamenaných v katalogu III. Všeruské výstavy, konané letos v Jaroslavli, získalo 304 diplomů, z nichž 23,7, resp. XNUMX % tvořily diplomy medvědí. Není pochyb o tom, že drtivá většina těchto „medvědů“ volné zvíře neviděla, a pokud ano, stále se neví, jak se zachovají, když zjistí, že medvědovi chybí řetěz.
Loni v létě žilo u města Beloretsk asi tucet medvědů, kteří občas napadli neorganizovaný pasoucí se vesnický dobytek, ale k lidem se chovali pokojně. V mé paměti se za poslední roky vyskytly dva případy úmrtí medvědů. Před mnoha lety se myslivec sám, bez psů, pokusil ulovit zraněné zvíře, na což doplatil, ve druhém případě smrtelný útok s největší pravděpodobností vyprovokovala medvíďata. Útoky medvědů, které skončily méně dramaticky, byly nejčastěji způsobeny jednáním samotných myslivců, z nichž jeden nečekaně narazil na medvěda na ovesném poli a další na jaře narazil na medvěda hlídajícího podzimní porážku. K poslednímu případu, kdy medvěd napadl člověka, došlo loni na podzim. Belorecký lovec Oleg Rjabov plánoval 20. října odletět s rodinou na dovolenou do Egypta, ale místo toho skončil na nemocničním lůžku.
V sobotu, dva dny před odjezdem, se rozhodl vyrazit do lesa na lov tetřevů a tetřevů v oblasti hřebene Ural-Tau. Blížilo se poledne, rozdělal oheň, uvařil čaj a po svačině se vydal opuštěnou cestou nahoru. Po Olegově pravé straně se nacházela zarostlá sekací plocha, vytvořená metodou pásového postupného kácení, do které zamířil, když zaslechl pískání tetřeva. Pohyboval se po mýtině, po pruhu porostlém hustým jedlovým podrostem, chystal se přejít malý kopeček, když k němu náhle z houští vyskočil medvěd. Olegovi se podařilo medvědovi uhnout, ale zakopl o tyč ležící pod jeho nohama a upadl na záda. Medvěda vyrušila zvednutá noha a začal ji kroutit a kousat, ale lovec se vynasnažil a praštil medvěda pažbou zbraně do hlavy. Medvěd, který neočekával odmítnutí, uskočil na stranu a pak, vystrčil hlavu mezi houštiny, začal lovce kousat do hrudi.
Zachránil ho popruh na batoh a krabička cigaret v náprsní kapse, která zabránila zvířeti způsobit vážná zranění. Muž divoce zaječel, medvěd byl poněkud zaskočen a Oleg měl jen pár okamžiků na to, aby sáhl po vyražené zbrani a vystřelil na bestii dvě nálože. Jeden výstřel minul a druhý – s nulovým nábojem – zasáhl cíl a medvěd lovci utekl. S jistotou lze říci, že se člověk znovu narodil. Na místě medvědího útoku nebyla žádná mobilní telefonní služba. Oleg strávil přes dvě hodiny tím, že se dostal k elektrickému vedení, u kterého nechal auto, a kde bylo stabilní spojení pro přivolání pomoci.
Druhý den se zraněného medvěda, vážícího přes 300 kilogramů, podařilo vyprostit s pomocí dvojice husky západosibiřského a jednoho rusko-evropského huskyho, kteří se s volným zvířetem dobře znali. Ohledání místa incidentu ukázalo, že Oleg vyrušil zvíře, které ještě neusnulo v jezdeckém pelíšku. Vzdálenost od místa útoku k doupěti byla přesně dvacet kroků. Ukázalo se, že medvěd je dobře nakrmený a připravený na zimu. Podle charakteru výběru místa pro vybudování doupěte lze předpokládat, že tohoto konkrétního medvěda o tři roky dříve poblíž vyrušili honci, ale to už je jiný příběh.
Zajímavostí je, že na úrovni diplomu druhého stupně v lovu vábných medvědů může v současnosti pracovat pouze pár samců, kteří se tohoto lovu zúčastnili. Západosibiřská fena Dymka, která svého času zachraňovala bolestivými chvaty na testovací stanici ve Shchelkunu ve Sverdlovské oblasti, sourozence z jednoho vrhu napadeného šelmou, kterým se otrávilo nejedno mládě husky, se stala k připoutaným naprosto lhostejná. medvěd. Stejně tak otec Dymka Khvat z udmurtské školky ZSL se stal již v mladém věku mistrem v poli a poté se podle jeho spolumajitele Grishishishena A.A. přestal věnovat upoutanému medvědovi, ačkoliv se lovili svobodní medvědi. s ním každý rok.
Medvěd je licencovaný druh, ale lovec udělal jediné správné rozhodnutí a zachránil si život. Týden po útoku byly stehy z ran odstraněny a dnes není Olegovo zdraví ohroženo.
Přihlaste se k odběru v Yandex.News, Zen a Telegram. Vše o lovu a rybaření!
(123242, Moskva, Zoologicheskaya ul., 4)
(123242, Moskva, Zoologicheskaya 4)
Článek zkoumá historii a důvody dynamiky hranic areálu medvěda na jižním Uralu. Byla analyzována časová asociace druhu s různými typy území. Byly identifikovány faktory, které určují rozložení medvědů v čase a prostoru. Distribuce potravy má v současné době primární význam v biotopické distribuci medvědů na jižním Uralu.
Článek shrnuje historii a příčiny dynamiky hranic oblasti nese jižní Ural. Analyzoval časovou asociaci druhů s různými typy mokřadů. Faktory způsobující rozmístění medvědů v prostoru a čase. Přednost v distribuci stanovišť medvědů na jižním Uralu má v současnosti distribuce krmiva.
MATERIÁL A METODIKA. Náš výzkum byl proveden na západním a jižním konci pohoří jižního Uralu. Administrativně se výzkumné oblasti nacházejí v okresech Kuvandyk a Tyulgan v regionu Orenburg a v sousedních okresech Baškortostánu: Meleuzovsky, Kugarchinsky, Zianchurinsky, Zilairsky.
Sledování ukazatelů abundance, hustoty, biotopického rozšíření a také hodnocení pohlavní a věkové struktury sledované skupiny medvědů bylo prováděno souborem metod: vizuální sčítání v polích, dálkový monitoring pomocí fotopastí, sčítání tras s registrací stop životní aktivity a průzkumné metody.
V lesních oblastech (žaludy dubu obecného, keře bobulovin, bylinná vegetace) a v říčních nivách (plody třešně ptačí) byla hodnocena výnosnost hlavních výkrmových krmiv, doba zrání plodů a fáze jejich využití zvířaty. Zvláštní pozornost byla věnována studiu nejvýznamnějších výkrmných stanic (zemědělské obory, dubové lesy), ale i doupě (přestárlé lesy, mladé osikové lesy). Význam třešně ptačí pro medvěda hnědého byl posuzován v místech nacházejících se v pohořích povodí řek Nugush, Bolshoy Ik, Maly Ik, Zilair a Sakmara. Na výzkumných plochách probíhal výzkum v dubových lesích a doupě.
Potravní dávka medvědů po celou dobu jejich bdění byla určena potravou a exkrementy medvědů. Bylo prozkoumáno více než 40 polí. Pozorování výnosu dubu a třešně ptačí bylo provedeno pomocí vizuálního hodnocení výnosu podle Kapper-Formozovovy a Formozov-Nekrasovy stupnice.
VÝSLEDKY A DISKUSE. V 1.-XNUMX. stol. Hranice medvědího areálu na jižním Uralu procházely lužními lesy na západ, jih a východ od těch současných. Od XNUMX. stol. Změny v areálu výskytu medvěda byly determinovány především proměnou krajiny pod vlivem zemědělské a průmyslové kolonizace regionu, doprovázené populačním růstem zejména na západě. V XNUMX. stol Na jihozápadě došlo k rozorání stepí, vymýcení mnoha lesů a v důsledku toho se výrazně změnila struktura lesů směrem k lesům malolistým a listnatým namísto jehličnatým [XNUMX].
Když byly zničeny lesy na západě Baškirie, medvěd zmizel a ve 20. XX století Areál druhu pokrýval jen asi třetinu jeho území, byl omezen na souvislý masiv horských lesů a měl tvar jazyka, který se táhl až k jižním hranicím Baškirie, kde mírně zasahoval do oblasti Orenburgu. Pokles rozsahu pokračoval až do poloviny 1960. let; Podél západní hranice se rozsah posunul o 50-80 km na východ. V 1960.–1980. letech 50. století však byl pozorován opačný proces – rozšíření dosahu na jihozápadě o stejných 80-1980 km. V polovině 1. let XNUMX. století. Zdá se, že toto rozšíření rozsahu se zastavilo [XNUMX]. V současnosti lze nejvýraznější dynamické změny na hranici areálu vysledovat od jihu. Mezi obdobími poklesu medvědí populace docházelo k trvalému, plynulému nárůstu medvědí populace a přesunu medvědů do oblastí, které dříve obývali. V zóně kolísání hranic areálu jsou však často pozorovány přesuny zvířat do biotopů, které jsou pro ně „nepřirozené“. V našem výzkumu jsme se snažili uvažovat o denní, sezónní a roční asociaci zvířat s různými typy pozemků.
Důležitým faktorem rozšíření medvědů na jižním Uralu je struktura a složení lesů. Lesy jižního Uralu jsou jedním z center vysoké fytocenotické diverzity, která je spojena s jevy vertikální zonace, polohou regionu na křižovatce Evropy a Asie, lesními a stepními zónami a také s historií tvorby vegetace na tomto území.
Od západu k východu listnaté lužní lesy ustupují březovým a osikovým lesům, dále listnatým lesům lipovým, javorovým, dubovým a jilmovým, které ustupují světlým jehličnatým borům s účastí modřínu, na místě světlých jehličnatých lesů pak vyrůstají březové a borovo-břízy. Zde prezentovaná rozmanitost přírodních zón, forem reliéfu a nadmořských výšek navíc určuje změnu druhové skladby lesů od severu k jihu. Souvislé jehličnaté lesy rostou na severu v protáhlém pásu ve střední části pohoří jižního Uralu. Jižní bod přirozeného porostu borovic se nachází v rozhraní Zilair-Sakmara. Pás jehličnatých lesů je obklopen listnatými lesy s převahou břízy, osiky a lípy. Tyto druhy tvoří jak celé masivy, tak roklinové lesy stepní zóny na jižních výběžcích pohoří Ural. Horské listnaté lesy jsou vyvinuty v kopcovitém pásu západního svahu jižního Uralu. Převládající dřeviny jsou dub anglický, javor norský, lípa malolistá, jilm a jilm širokolistý. Obvykle jeden z těchto druhů porostu dominuje, i když se často vyskytují případy, kdy je poměr 2-3 druhů přibližně stejný. Nejčastějšími lesy jsou dub, javor, lípa a jilm.
Fragmentace lesů na jižním Uralu ve studované oblasti je nerovnoměrná. V důsledku intenzivní hospodářské činnosti došlo k výraznému narušení lesů těžbou, na těžko přístupných místech a v horních partiích horských svahů se zachovaly jednotlivé úseky původních tmavých jehličnatých lesů. Směrem k okraji horského pásma lesnatost území ubývá. Dřevinná vegetace přitom tvoří jak řídké lesy střídající se s otevřenými horskými stepními oblastmi či zemědělskými poli, tak i rozsáhlé ostrovní lesy.
V důsledku studia stanovišť a územního rozšíření medvědů na jižním Uralu jsme zjistili následující: selektivita medvědů v tak rozmanitých oblastech není zdaleka vždy náhodná.
Sezónní distribuce. Hlavním faktorem určujícím prostorové rozložení zvířat podle ročního období je kvantitativní ukazatel výnosu krmiva. Od poloviny května do začátku srpna, kdy základ potravy tvoří vegetativní části rostlin, jsou tedy zvířata častěji pozorována v mladých a vzrostlých listnatých lesích a údolích řek. První podzimní krmné stanice jsou borůvky, maliny a houštiny třešní. Na přelomu srpna – září je blízkost medvědů dána blízkostí obilnin, v září – říjnu pak slunečnice a jeřabin. Medvědi v období dozrávání žaludů (říjen) preferují plodonosné doubravy včetně dalších listnatých lesů s dubem. V letech, kdy je rozmanitost a produktivita potravních zdrojů vysoká, však přísné omezování medvědů na nám známé typy stanovišť ztrácí svůj význam. Již dříve bylo uvedeno, že v horských podmínkách Ural-Tau a jižního Kraku medvědi často žijí v těsné blízkosti sebe, v malých skupinách, které tvoří určité místo, ve kterém se rozprostírají na ploše přibližně 5 až 7 km od sebe [2].
Výsledky sledování výnosu dubu od roku 2004 ukazují následující (obr. 1). V průměru v prvních čtyřech letech byla úroda žaludů 3 body – poměrně výrazná plodnost na lesních okrajích a volně stojících stromech a uspokojivá ve středních a vzrostlých výsadbách. Neobvykle vysoké sklizně v letech 2009 a 2010. následovala úplná neúroda v roce 2011. Toho roku se medvědi poté, co opustili svá doupata, nadále živili loňskými žaludy. Později byly základem stravy plody třešně ptačí, jejichž výnos byl poměrně vysoký. Během období výkrmu se medvědi aktivně stěhovali z vysokohorských oblastí okresů Ishimbay, Burzyansky a Beloretsky na okraje horských lesů, kde se až do října krmili na obilných a slunečnicových polích.
Obrázek 1. Odhad výnosu dubových žaludů a plodů třešně ptačí na jižním Uralu v letech 2004-2011. podle Kapper-Formozovovy a Formozov-Nekrasovy stupnice, resp
Preference medvědů pro různé typy lesů jako míst pro stavbu doupat je v přírodních podmínkách jižního Uralu nevýznamná. Zjistilo se, že od začátku června do září se značná část zvířat stahuje z jehličnatých lesů skalnaté vrchoviny všemi směry na periferii a po vykrmení se vrací zpět do doupátek. Kromě takových brlohových stanic jsme však poměrně často nacházeli doupata v lesích s osikou, břízou a javorem v lesostepní zóně a břízovo-osikovými roklinovými lesy ve stepní zóně. V současné fázi výzkumu se nám tedy nepodařilo určit naprosto jasnou závislost rozmístění doupat na složení lesních pozemků na jižním Uralu.
Denní distribuce. Medvědi jsou během dne selektivnější ohledně svých lovišť. Medvědi, kteří tráví asi 20 hodin denně v aktivním stavu, včetně denního odpočinku, se drží na nejodlehlejších místech, například na závějích a sněhových závějích v přerostlých lesích, v oblastech, které jsou pro člověka obtížně dostupné (rokliny, rokle, souvislé horské lesy). Pozorování ukazují, že ve vzrostlých lesích, výrazně členitých lesích a na volných plochách (pasety, lesní cesty, paseky, zemědělská pole) se medvědi častěji setkávají v noci v době krmení. Zvířata se snaží zůstat bez povšimnutí a vyhýbat se setkání s lidmi.
Faktorů určujících denní rozložení medvědů ve srovnání se sezónním rozložením je podstatně více. Vycházejí z chování jedince nebo skupiny jedinců, které určuje potravní a ochranné potřeby. Strategie a trasa hledání potravy medvěda jsou dány množstvím potravy, její koncentrací, charakteristikou její distribuce po území a celkovou ekologickou situací [1].
ZÁVĚR. Oblast rozšíření medvěda hnědého na jižním Uralu pokrývá celou oblast výzkumu, ale hustota zvířat v různých částech této zóny je nerovnoměrná. U celé skupiny medvědů nejsou dlouhodobě jednotné trendy v teritoriální distribuci. Nejjasnější prostorovou strukturu lze vysledovat podle ročních období nebo denní doby. Tyto struktury nejčastěji závisí na: dostupnosti zdrojů potravy, proporcionalitě rozmístění různých typů stanovišť příznivých pro chov, potravě a sexuálním chování jedinců i celých skupin.
Navzdory skutečnosti, že medvěd je všežravé zvíře, v období výkrmu se vyznačuje sezónní oblibou určitých typů stanovišť. Předpokládáme, že distribuce živočichů má menší závislost na lesních typech v jarním, předbrlohovém a doupětovém období.
Je důležité vědět, že struktura prostorového rozšíření medvědů závisí na úspěšném období výkrmu. Závisí na tom následně nejen životy jednotlivých medvědů, ale i celé populace medvědů v dané oblasti. V současném systému určování limitu sklizně medvěda hnědého proto musí oprávněné orgány a členové státního dozoru nad životním prostředím v rámci ustavujícího subjektu Ruské federace brát v úvahu co největší počet environmentálních faktorů v lokalitě medvědů.
BIBLIOGRAFIE:
- Medvědi: medvěd hnědý, lední medvěd, himálajský medvěd. M.: Nauka, 1993. S. 99, 112.
- YU Sharafutdinov, A. M. Korotkov. O ekologii medvěda hnědého na jižním Uralu. Mezinárodní konference Bear Res. a Spravovat. 1974, 3:309-311.