Recenze

GREY DUCK_ Populární encyklopedie flóry a fauny

GREY DUCK je kachna střední velikosti, váží 0,73-1,3 kg. Zbarvení hlavy a těla se zdá z dálky jednotné. Bílé zrcátko na křídle je dobře viditelné jak za letu, tak i když pták sedí. Jeho zvyky mezi příbuznými nevyčnívají. Dobře plave, potápí se pouze při línání a při poranění. Let je kachní, snadno se zvedá z vody a může startovat téměř kolmo. Samec v chovném opeření je na hřbetě šedohnědý a na břiše bělavý s tmavší přední částí těla. Hlava je nahoře červenohnědá se světlými skvrnami. Spodní část krku, obrobek, hruď a boky jsou načernalé s bílými pruhy. Zrcadlo nemá kovový lesk, je tříbarevné: dole šedohnědé, nahoře sametově černé a bílé. Zbarvení samice je jednotnější. Kachna šedá je rozšířena v mírném pásmu Evropy, Asie a severozápadní Ameriky od pobřeží Tichého oceánu až po Velká jezera. Obývá ploché vodní plochy, široká údolí řek s mělkými jezery porostlými rákosím a ústí řek v dolních tocích řek. Nejčastěji se vyskytuje ve stepních a lesostepních zónách, v ostatních částech jejího areálu se vyskytuje mnohem méně. V severních částech svého rozšíření je stěhovavý, v některých jižních oblastech je přisedlý. Hlavní zimoviště jsou na pobřeží Severního a Středozemního moře, v UAR, Íránu, Indii a jižní Číně a také v jižní části Severní Ameriky. Šedé kachny létají zpět do své domoviny na jaře, když jaro pevně vstoupilo do svého. Na jihu areálu je jejich výskyt pozorován koncem února – první polovině března, v severních částech – koncem dubna – první polovinou května. Přilétají v párech, ale přesto se při páření často zdržuje několik samců v blízkosti jedné samice. Hnízda se obvykle nacházejí na zemi, v suchých oblastech půdy, nedaleko vody. Jsou to jamky hluboké 10-12 cm, pečlivě vystlané suchou trávou a štědře pokryté chmýřím. Spojka 6-14, obvykle 9-11 bílých vajec s nažloutlým nebo olivovým nádechem. Rozměry vajíčka: 51-59 x 36 42 mm. Samice po snesení posledního vejce sedí na hnízdě a inkubuje ho 27-28 dní. Hnízdo téměř neopouští (chodí se tam pouze krmit) a často vás k sobě pustí. Jakmile mláďata uschnou, samice je vezme do rybníka. V případě nebezpečí je nezištně chrání. Zřejmě za účelem spolehlivější ochrany před pernatými predátory je dodržováno sjednocení více odchovů do společného hejna. To je také charakteristické pro jiné říční kachny, ale zvláště dobře se projevuje u kachny šedé. Společné úsilí několika dospělých ptáků je účinnější při ochraně mladých kuřat před útočícím nepřítelem. To potvrzuje následující pozorování. Jednou se autorovi těchto řádků podařilo na jednom z jezer v severním Kazachstánu vidět, jak pár velkých racků smějících zaútočil na hejno malých šedých kachňat, skládající se ze čtyř mláďat, umístěných uprostřed vodního toku. Rackové kroužili nízko nad hejnem a tu a tam se vrhli na kachňata, která se zachránila a ponořila se do vody. Dospělé kachny, které obklopily hejno a snažily se ho udržet ve skupině, odrážely útok racků křikem, cákaly je vodou a často vzlétly s otevřeným zobákem vstříc Predátorovi připravenému káčátko chytit. Po 10-15 minutách nepřetržitého útoku, během kterého byl nad jezerem nepřetržitý hluk a hukot, rackové přistáli vedle hnízda na vodě, 5-10 minut si odpočinuli a začali znovu útočit. Během této přestávky se kachňata schoulila kolem kachen v sevřené skupince, ostražitě natahovala krky, připravená se každou chvíli znovu ponořit. Urputný boj trval déle než hodinu a rackům se nepodařilo ulovit ani jedno káčátko. Mláďata poměrně rychle rostou a začínají létat ve věku dvou měsíců. Po nakladení vajíček samci opouštějí samice, spojují se do hejn a stěhují se do dobře zarostlých vodních ploch k línání. Samice při porodu línají. Povaha pelichání je stejná jako u ostatních ptáků. Je třeba pouze poznamenat, že šedé kachny línají později než ostatní kachny. Let do zimovišť začíná přibližně v polovině září a pokračuje až do konce října. Velká hejna se při migraci netvoří, takže na mnoha místech je to sotva patrné. Kachna šedá je převážně býložravý pták a krmivo pro zvířata nabývá na významu až v létě. Z rostlinné potravy se nejvíce konzumují zelené listy a výhonky především vodních rostlin, v menší míře i jejich semena a oddenky. Ve stepních oblastech je pozorována konzumace sarančího hmyzu. Obchodní hodnota kachny šedé je poměrně malá, ale na úlovcích lovců zbraní má místy významný podíl.

Ptáci – Anseriformes – Anatidae – KACHNA ŠEDÁ

Přečtěte si více
Jak vyrobit alkoholizované víno

Primární informace o webu FlorAnimal.ru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button