Kdo je ta fialová košile a proč se jí nemůžeš dotknout? | Argumenty a fakta
V rámci monitoringu přírodních památek regionálního významu a dalších území (včetně těch s potenciálem vytvářet zvláště chráněná přírodní území – dále jen SPNA) regionu Tula budou v roce 2023 pracovníci divize SPNA GU TO „Priroda“ zkoumala 61 území v 18 okresech regionu Tula.
Perspektivní zvláště chráněná přírodní oblast „Smíšený les mezi obcí. Severo-Ageevsky a vesnice Varushitsy s přilehlými zarostlými okraji a písečnými pustinami“ je lesní oblast nacházející se mezi vesnicí Varushitsy. Severní Ageevsky a hranice regionu Kaluga, včetně řady pro region vzácných společenstev – rašeliníky s borovicí a divokým rozmarýnem, přecházející v borůvko-borůvkové lesy, borové lesy-zelené mechy a lišejníky, smrkové lesy s příměsí borovice a břízy, písčité pustiny s vřesem, kelerie šedé a velké atd.
Dne 11. října vstoupil v platnost nový federální zákon č. 113-FZ, který doplnil trestní zákoník o článek 260.1. Poskytuje trest za nezákonný sběr, obchodování a úmyslné ničení vzácných druhů hub uvedených v Červené knize Ruska.
Carabus violaceus Linné, 1758
Čeleď střevlíkovitých – Carabidae


Stav a kategorie vzácnosti
Kategorie 1b. Ohrožený druh.
Stav druhu v zemi a v přilehlých oblastech
Zařazeno v CC oblastí Kaluga, Rjazaň a Lipetsk. [3].
Biotopy a biologie
Stanoviště: staré listnaté a smíšené lesy, dále přilehlé vlhké louky a bažiny [3, 6]; v kraji nalezený ve starém smrkovo-listnatém lese [1]. Dospělci a larvy jsou noční predátoři, kteří se živí různými bezobratlými na lesní půdě. Vývojový cyklus 1 – 2 roky. Přezimují dospělci a larvy [3]. Brouci se vyskytují (s přihlédnutím k údajům z Rjazaňské a Lipecké oblasti) od poloviny dubna do září [1, 3, 6].
Limitující faktory a hrozby
Stenotopní, lokální a velmi drobné druhy, které se nevyskytují v mnoha externě vhodných biogeocenózách. Brouci nelétají a při nízkém počtu nejsou náchylní k šíření ze svých stanovišť, proto by v případě velmi vysoké fragmentace regionálního areálu měly být známé a málo možné populace zcela izolovány. Mohou být zranitelné i mírným narušením lesů v důsledku těžby dřeva, požárů, ničení a sešlapávání půdního krytu, pravidelného nadměrného spásání a případně také technogenního znečištění. Izolovaným koenopopulacím může hrozit degenerace.
Přijatá a nezbytná ochranná opatření
Zapsáno v CC regionu Tula. v roce 2012. Je nutné omezit hospodářské aktivity na identifikovaných stanovištích vytvářením chráněných území. Nedovolte zabíjení jednotlivců; zakázat chemické ošetření, zapalování ohňů mimo vyhrazená místa, kácení stromů a keřů, orbu a přemisťování zařízení mimo silnice; omezit výkopové práce a pastvu. Je vhodné prostudovat možnost zavlečení druhu do vhodných nenarušených biogeocenóz.
Počet a trendy jeho změn
Místní v regionu a na většině území velmi vzácné; v lesích Rjazaňské oblasti. místy četný v oblastech Kaluga a Oryol byl zaznamenán až na počátku 1. století. V oblasti Tula. známý z 1 systémotvorného biotopu – starého listnatého lesa s příměsí jehličnanů o rozloze několika tisíc hektarů, kde byl při opakovaných průzkumech nadzemních úkrytů nalezen 17.04.1985 brouk (u obce města Okorokovo, XNUMX). Následně během mnoha let speciálních studií v centrální části regionu a epizodických studií v jiných oblastech nebyl druh nalezen. Vzhledem k utajené povaze a zjevně nízkému počtu druhů je jeho stav nejasný; Je možné, že v nejméně narušených lesních oblastech se může nacházet pás holin Tula.
Vnější známky brouka
Délka těla 20 – 34 mm. Svršek je černý s modrým nebo fialovým leskem, okraje pronotum a elytra jsou vždy světlejší – modré, fialové, měděně červené, zelené. Elytra jsou středně konvexní, jemně a nepravidelně zrnité, vzácně se stopami podélných čar [4].
Distribuce
Evropa, Kavkaz, jih západní a střední Sibiře, sever Kazachstánu [1–7]. Ve středu evropského Ruska je distribuován ve všech subzónách [1–3, 5, 6]. V oblasti Tula. známý z jediného nálezu v jižní tulské zóně v okrese Odoevsky; stav druhu v regionu vyžaduje objasnění [1]. V regionu se vyskytuje poddruh S. v. aurolimbatus Dejean, 1829, často považován za samostatný druh.
Fotografie
Kompilátory
Ju. V. Dorofejev, L. V. Bolšakov.
Zdroje informací
1. Červená kniha. 2013; Bolshakov a kol., 2015a; 2. Beljajev, 1923; 3. Červená kniha. 2014, 2017, 2021b; 4. Kryzhanovsky, 1965; 5. Orlov, 1983; 6. Tsurikov, 2009; 7. Katalog…, 2017.
Vzácný brouk, fialový nátělník, byl objeven v rezervaci Zelenogradského komplexu v Moskvě. Tento hmyz je uveden v Červené knize Moskvy v první kategorii vzácnosti. Naposledy byl viděn v hlavním městě v roce 2007. Informoval o tom Mospriroda.
„Tento druh slouží jako indikátor bezpečnosti velkých seskupení hrabat samotářských včel – opylovačů divokých rostlin,“ uvedli odborníci z oddělení.
Je třeba poznamenat, že v přírodních oblastech hlavního města lze nalézt asi 3 000 druhů bezobratlých živočichů, z nichž většinu tvoří hmyz. Mezi nimi jsou také vzácné: asi 200 druhů hmyzu je chráněno a je uvedeno v Červené knize Moskvy (KKM). Když se tedy podíváte pod nohy a do stran, pak možná, budete-li mít štěstí, budete moci spatřit vzácné bezobratlé živočichy, kterým hrozí vyhynutí.
Aif.ru uvádí 12 nejlepších zástupců Moskevské červené knihy.

<strong>Tričko fialové</strong> <strong>(Meloe violaceus)</strong>
Status v Moskevské červené knize: první kategorie vzácnosti. Druh je ohrožený.
Vzhled: Fialové tílko je poměrně velký bezkřídlý brouk. Délka těla je přibližně tři centimetry. Tělo s velkým břichem a krátkou elytrou má kovově modrý nádech. V okamžiku nebezpečí fialové tričko uvolňuje mastnou tekutinu, která při kontaktu s pokožkou může způsobit efekt podobný popálení. Proto je lepší brouka nesbírat, varuje Mospriroda.
Charakteristika stanoviště: dospělí jedinci jsou pomalí a nemotorní. Žijí také krátce (jen do doby, než se rozmnoží). Po spáření samec okamžitě hyne. Samice přestane existovat poté, co naklade vajíčka do mělkých nor vyhloubených v blízkosti sídlišť zemních včel.
O měsíc později se ze snůšky vylíhnou pohyblivé dlouhonohé larvy. Lezou na květiny a čekají na včely, které využívají jako „přepravu“. Jejich cílem je dostat se do včelího hnízda, kde se živí medem a vyvíjejí se. Po chvíli se z larvy stane kukla a poté dospělý hmyz, který se živí zelenými rostlinami.
Počet: v moskevské oblasti je známo asi 15 lokalit, ale některé z nich pocházejí z období před rokem 1960. V Moskvě se dospělí brouci vyskytují extrémně vzácně a lokálně, u jednotlivých jedinců.

<strong>Střevlík velký křižák</strong> <strong>(Panagaeus cruxmajor)</strong>
Stav: vzácnost první kategorie. V Moskvě je tento druh ohrožen.
Vzhled: brouk s černým tělem, nohama a tykadly. Na elytru má červenooranžové pruhy, které vytvářejí vzor připomínající černý kříž na červeném pozadí. Délka těla může dosáhnout v průměru 9 mm. Tělo je plstnaté.
Stanoviště: žije podél břehů vodních ploch, někdy v bažinatých lesích a na okrajích. Vyhýbá se otevřenému prostoru. Brouci (stejně jako jejich larvy) jsou predátoři. Živí se menším hmyzem na povrchu půdy. Loví hlavně za soumraku. Když jsou ohroženi, schovávají se v trhlinách na zemi. Mohou přezimovat.
Číslo: údaje nejsou k dispozici.

<strong>Carterocephalus palaemon</strong>
Stav: druhá kategorie vzácnosti. Malý druh se sníženým (klesajícím) počtem.
Vzhled: Velikost tohoto motýla z čeledi tloušťů je v průměru 12-15 cm Svrchu jsou křídla sytě hnědé nebo černohnědé barvy se vzorem žlutookrových skvrn. Na rubové straně jsou skvrny bělavé nebo se žlutým nádechem.
Stanoviště: Žijí převážně na lesních pasekách a pasekách. Preferují polostinné, vlhké louky s forbínami. Létají nízko, sedí na listech keřů a trávy nebo přímo na půdě. Vzácně tvoří shluky. Budoucí motýli jsou světle zelené housenky, pokryté krátkými tmavými chloupky a se žlutavým pruhem po stranách.
Číslo: nízké. V létě 1997 tak na Losinách Ostrov byla maximální početnost druhu 3–4 jedinci v okruhu 5 km. V roce 2018 byli v parku Bitsevsky objeveni další dva motýli.

<strong>Smuteční mísa (Nymphalis antiopa)</strong>
Stav: druhá kategorie vzácnosti v hranicích Moskvy, třetí – na anektovaném území.
Vzhled: druh denního motýla z čeledi nymfalidů. Má velká sametově hnědá nebo tmavě třešňová křídla (rozpětí asi 7-9 cm) se žlutobílým lemem a lemováním namodralých skvrn. Vnitřek křídel vypadá téměř černě. Je tam lehké lemování. Díky svému „smutečnímu“ zbarvení získal motýl své ruské jméno.
Charakteristika stanoviště: smuteční ptáci se nejraději živí nejen květovým nektarem, ale také fermentovanou šťávou z přezrálých plodů nebo fermentovanou březovou šťávou. Podle očitých svědků se po takovém jídle opijí, ztrácejí opatrnost a stávají se snadnou kořistí ptáků. Housenky motýlů (černé se žlutavými nebo načervenalými tečkami a černými ostny) rády požírají listy břízy, javoru, olše, chmele a kopřivy. Smuteční motýli produkují pouze jednoho potomka ročně.
Počet: nikdy nebyl zaznamenán jako hromadný druh. V severním Butovu bylo v roce 2000 zaznamenáno 4–5 jedinců. Po roce 2001 došlo k poklesu počtu druhů. Na celém území TiNAO v posledních dvou desetiletích nebyl tento druh zaznamenán každý rok, a to pouze v jediném exempláři.

<strong>Včela chlupatá (Dasypoda hirtipes)</strong>
Stav: třetí kategorie vzácnosti – zranitelný druh, zpočátku malý v přírodních podmínkách.
Vzhled: Velké velikosti. Délka těla 12–15 mm. Název pochází ze skutečnosti, že všechny nohy samců a samic, zejména zadní, jsou hustě pokryty dlouhými světlými chlupy. Délka chloupků je více než dvojnásobek tloušťky nohy.
Vlastnosti stanoviště: jedná se o osamělý hmyz, který nežije ve velkých rodinách, jako včely medonosné. Nasbíraný pyl a nektar ukrývají v hliněných norách. U vchodu do hnízda je až čtyři centimetry vysoký val. Uvnitř je rozsáhlá síť průchodů s celou na konci. Tyto včely žijí převážně na suchých loukách s malou vegetací. Jejich hlavní funkcí v přírodě je opylovat trávy.
Počet: velká sdružení na počátku 800. století byla zaznamenána v přírodně-historickém parku Tushinsky (cca 400 norků), asi 2020 hnízd na poli Chodynskoje. V roce 50 je asi 50 hnízd v přírodně-historickém parku Kuzminki-Lublino a přes XNUMX norků v Zhulebino a Kozhukhov. Chlupaté včely byly také spatřeny u jezera Černoje, v Bibirevu, v muzejní rezervaci Kolomenskoje, v roklích a na svazích řeky Moskvy a v dalších okolích hlavního města.

<strong>Red</strong> <strong>les</strong> <strong>mravenci</strong> <strong>(</strong><strong>г</strong><strong>skupina</strong> <strong>вид</strong><strong>o</strong><strong>в</strong> <strong>Formica rufa)</strong>
Stav: první kategorie vzácnosti v Moskvě, druhá na anektovaném území.
Vzhled: Velikost dospělého pracovního vzorku může dosáhnout 14 mm. Barva hlavy a zadní části břicha je tmavá a hruď, stopka a klouby jsou načervenalé. Na konci břicha je zařízení na vystřikování žíravého sekretu – kyseliny mravenčí. Mravenci při ohrožení neutíkají, ale zaujmou bojový postoj, opřou se o zadní nohy a natočí čelisti k nepříteli.
Stanoviště: běžné v jehličnatých a smíšených lesích. Účinně chrání půdu před škůdci a zlepšují kvalitu půdy, protože hloubením tunelů ji kypří a obohacují kyslíkem a také roznášejí semena. Podle Mosprirody jedno velké mraveniště ušetří čtvrt hektaru plochy pokryté rostlinami.
Číslo: na konci 2000. století začalo v městských lesích Moskvy rychlé vymírání tohoto druhu. Do roku 2001 zmizeli v lesích Izmailovsky a Kuzminsky, v parku Vorontsovsky. Na začátku let 2010-36 zůstala jednotlivá mraveniště uvnitř moskevského okruhu v Losinách Ostrov, Bitsevskij les a na východním okraji lesa Butovo. Odborníci přesunuli některá mraveniště z městských hranic do lesního pásu kvůli ochraně. Jedna z velkých populací 2021 mravenišť byla zaznamenána v roce XNUMX na území TiNAO, severně od silnice Svitino-Machikhino.

<strong>Pearl Megarissa (Megarhyssa perlata)</strong>
Stav: vzácnost první kategorie. Druh je ohrožený.
Vzhled: délka asi čtyři centimetry. Tělo je červenohnědé se žlutými znaky na břiše. Křídla jsou téměř průhledná. Zvláštností hmyzu je velmi dlouhý ovipositor umístěný v zadní části těla. U některých samic může dosahovat až 10 cm Samci mají dlouhé vousy, což jim umožňuje detekovat samice na značnou vzdálenost. I přes svou velikost a agresivní vzhled nepředstavuje pro člověka hrozbu.
Stanoviště: v Moskvě, nachází se v oblastech smíšených lesů s převahou břízy. Samice vrtají do kůry nebo dřeva stromů a hledají larvy červotočů. Poté nakladou vajíčka na jejich tělo, čímž infikují živý inkubátor virem, který blokuje imunitní systém. Z vajíčka se pak vyvine parazitický hmyz, který se živí larvou. Hmyz udržuje rovnováhu v lesních ekosystémech.
Početnost: v Moskvě byl tento druh poprvé zaznamenán v roce 2009 v lese Butovo. V rámci současných hranic města vědci znají zatím jen jednu populaci.

<strong>Červeně pruhovaná hygrolykóza nebo pavouk bubeník</strong> <strong>(Hygrolycosa rubrofasciata)</strong>
Stav: vzácnost první kategorie. Ohrožené druhy.
Vzhled: malý pavouk, délka těla samců – 5-5,5 mm, samice – 5,5-6 mm. Samci mají načervenalé nohy až do poloviny holení a dva tmavé pruhy na hlavonožci.
Habitat: Vede tajnůstkářský životní styl. Lze to však zjistit podle jeho charakteristického rysu – na jaře samci při hledání samic bubnují břichem do suchých listů, které spadly na zem, pro které druh dostal jméno „pavouk bubeník“. Obývá vlhké, bažinaté okraje, louky, paseky a nivy s okolními stromy a keři, které jsou na jaře dobře vyhřívané. V Moskvě je pavouk bubeník zpravidla aktivní od května do září.
Počet: malý druh. V oblasti Ústřední klinické nemocnice s klinikou administrativy prezidenta Ruské federace a v Izmailovu nebylo nalezeno více než 3-6 samců, v Butovo – 1-3 pavouci na metr čtvereční. m

<strong>Brilantní krása</strong> <strong>(Calopteryx splendens)</strong>
Stav: třetí kategorie vzácnosti – zranitelný druh.
Vzhled: délka přibližně 4,5-5 cm, rozpětí křídel dosahuje 7 cm. Tělo vážky je modrozelené s kovovým leskem. Samci mají uprostřed každého průhledného křídla širokou tmavě modrou lesklou skvrnu. Samice mají zeleno-zlaté nebo bronzové tělo a průhledná křídla s lesklými zelenými křížovými žilkami.
Stanoviště: Hnízdí především v blízkosti malých řek a potoků. Méně časté v zátokách velkých řek a v čistých stojatých nádržích. Předpokladem je přítomnost pobřežních keřů a jiných polovodních rostlin. Samice klade vajíčka pod vodu na vegetaci. Vylíhlé larvy jsou dravci. Zdržují se v tloušťce plovoucích rostlin a živí se larvami vodního hmyzu, malými vodními červy apod. Před vylétnutím vylézají z vody na stonky rostlin. Dospělci se živí drobným hmyzem z pobřežních stromů a keřů.
Početnost: od roku 2001 do roku 2010 byli jednotliví motýli nalezeni na rybnících v severním Butovu a podél Bitsy v Znamensky-Sadki. Poté se jejich populace mírně zvýšila. V roce 2020 bylo na místě Yauza v oblasti ulic Chicherina a Kolskaya zaznamenáno nejméně pět vážek. A v roce 2021 bylo na Yauze po proudu (v oblasti ulice Yeniseiskaya) spatřeno 30 jedinců. Uvádí se také, že na Černém jezeře v Kosinu a v nivě Mnevikovskaja je brilantní krása již považována za masový druh.

<strong>Vážka piemontská nebo vážka obvázaná (Sympetrum pedemontanum)</strong>
Stav: třetí kategorie vzácnosti – zranitelný druh.
Vzhled: délka 2,8-3,5 cm, rozpětí křídel samců je asi 5,5 cm, samice – 4,5 cm Barva břicha samce je hnědočervená, červená nebo bohatý karmínový odstín. Samice má šedohnědou hruď a žluté břicho. Tlapky jsou černé. Křídla jsou průhledná, žilkovaná, s tmavě hnědými skvrnami podél okrajů (vypadá jako obvázaná). Samci mají na křídlech malé načervenalé čáry, samice mají bílé nebo nažloutlé znaky.
Stanoviště: vyskytuje se na řece Moskvě v místech se slabými proudy a v rybnících hlavního města. Preferuje nízkoprůtočné nádrže s čistou vodou a zdržuje se na místech chráněných před větrem keři. Vědci považují tento druh vážky za indikátor čistoty vodních ploch.
Hojnost: nachází se ve skvrnách. V roce 2021 zaznamenali entomologové sedm jedinců v Moskvoreckém arboretu, jedna samice byla spatřena na rybníku Suchoj v Kuskově a ojedinělá setkání byla zaznamenána také u rybníka Michurinsky. Na lesní mýtině u nádraží. Specialisté Vnukovo současně viděli čtyři samce.

<strong>cikáda horská (Cicadetta montana)</strong>
Stav: první kategorie vzácnosti v hranicích Moskvy, druhá na anektovaném území.
Vzhled: délka těla je přibližně 1,6-2 cm, s křídly – 2-2,5 cm Tělo je černé, se špatně vyvinutým skvrnitým vzorem okrové barvy. Křídla jsou skleněná, průhledná, bez vzoru, s tmavými žilkami. Přední femora je oteklá, se třemi zuby. Samci mají na spodní straně prvního břišního segmentu černé zvukové destičky s bílým okrajem, díky čemuž hlasitě cvrlikají. U samic jsou v plenkách.
Stanoviště: vyskytuje se ve smíšených a borových lesích, na okrajích a v otevřených lesích, stejně jako na osvětlených stráních a železničních náspech. Zdržují se blízko keřů a při sebemenším nebezpečí vyletí na vrchol křoví. Živí se mízou větví a stromů. Samička tam klade vajíčka (pro tyto účely preferuje lípu).
Početnost: v Moskvě na Krylatských kopcích v červnu 2005 byl zaznamenán jeden jedinec, ale v letech 2006–2007 nebyl tento druh nalezen. Největší populace existuje na svahu Oktyabrské železnice západně od Lvova a umění. Kříže. Hromadná akumulace cikád byla zaznamenána v roce 2006 (více než 100 jedinců za hodinu počítání) a v roce 2001 (více než 20 jedinců za hodinu počítání).

<strong>Kobylka zpěvná (Tettigonia cantans)</strong>
Stav: třetí kategorie vzácnosti.
Vzhled: Tvar je spíše zaoblený než protáhlý. Tělo je sytě smaragdově zelené barvy, s průměrnou délkou 3,5 cm. Má dlouhé kníry. Strana hlavy připomíná stranu koně. Oba páry křídel jsou středně vyvinuté a umožňují jen krátké lety. Vědci pochybují o schopnosti kobylky překonat velké překážky, jako je let nad moskevským okruhem. Cvrlikají pouze samci.
Vlastnosti stanoviště: žije ve vysokých trávách, křovinách a v oblastech s izolovanými stromy v pustinách a loukách. Klade vajíčka do půdy, kde přezimují. Larvy se objevují koncem května. K jejich opeření dochází kolem poloviny léta. Jak je uvedeno ve vysvětlení k Moskevské červené knize, kobylky zpěvné mají smíšenou stravu, ale jejich strava nebyla stanovena. Existují informace, že kobylka zpívající miluje maliny a ostružiny, květenství a nevyzrálá semena bolševníku, quinoi, živí se menším hmyzem. Při leknutí nejčastěji neodletí, ale spadne do trávy a tam se schová. V Moskvě je považován za indikátor zachování okrajů lesů, mýtin a lužních luk s jejich charakteristickou vegetací.
Číslo: nyní rozšířené. Od roku 1999 do roku 2000 bylo v Serebrjanském Boru na poloostrově Ščukin na levém břehu řeky Moskvy podél letiště Tušino identifikováno více než 50 zpívajících samců. V červenci 2021 na ulici. Velcí gruzínští experti slyšeli nejméně dva samce. Nahráno na ostrově Losiny, v Izmailovském lese, v Krylatskoye, v Troitsku atd.