Trendy

Kdy labutě kladou vejce?

Labutě jsou krásní, majestátní ptáci, kteří jsou největšími členy čeledi Anseriformes, kam patří také kachny a husy.
Ne nadarmo jsou labutě považovány za jedny z nejkrásnějších ptáků na světě. Jejich protáhlé, klenuté krky a bílé peří vynikají na pozadí vodní plochy, ve které žijí. Tito ptáci jsou poměrně velcí, jejich rozpětí křídel může dosáhnout 2 metrů a jejich tělesná hmotnost může dosáhnout 15 kilogramů. Barva peří je obvykle bílá, méně často šedá nebo černá. Černé labutě nemají žádné rozdíly od svých bílých protějšků, s výjimkou zbarvení. Černé labutě pocházejí z Austrálie a labutě černokrké se vyskytují v Jižní Americe. Nohy těchto princů jsou poměrně krátké, a proto, když labuť chodí po zemi, působí nemotorným dojmem. Svalstvo hrudníku a křídel je však velmi dobře vyvinuté, díky čemuž jsou tito ptáci schopni létat velké vzdálenosti při sezónních migracích. Labutě mají velmi dlouhý krk, takže je pro ně velmi pohodlné najít potravu na souši a na dně nádrží.
Labutě se nejčastěji vyskytují na severní polokouli, i když některé žijí v Austrálii, na Novém Zélandu a v Jižní Americe. Naprostá většina populace labutí se však nachází na severu Spojených států, Kanadě a Aljašce. Obvykle žijí na jezerech a řekách.
Labutě, které žijí ve sladkovodních útvarech, se obvykle živí vegetací. Jedí také hmyz a pulce. Labutě, které žijí v blízkosti slaných vod, jedí hmyz spolu s mořskou a bažinnou trávou a zelenými řasami. Pokud chcete krmit labutě, které žijí v parcích, doporučuje se házet kousky čerstvého chleba, protože plíseň je pro tato zvířata velmi jedovatá. Pokud se někdy rozhodnete nakrmit labuť, ujistěte se, že její potravu házíte přímo do vody a ne na zem. Labutě jsou zvyklé krmit se ve svém bezpečném přirozeném prostředí.
Věřte nebo ne, labutě mohou spát jak na zemi, tak na hladině vody. Mají schopnost spát ve stoje na jedné noze nebo při plavání ve vodě.
Tito ptáci jsou společenská zvířata. Shromažďují se ve velkých hejnech. Hejno je rozděleno do samostatných rodinných skupin, které tvoří manželské páry.
Labutě jsou výbornými letci, při podzimním tahu opouštějí svá rodiště, aby přezimovali do temných krajin. Při migraci putuje labutí hejno v podobě tzv. „klíče“, tvořícího postavu ve tvaru písmene V. V čele klíče letí vůdce hejna – nejsilnější a nejzkušenější samec, kdo vede stádo správným směrem. Labutě navigují svou cestovní trasu pomocí hvězd, vzdušných proudů a biomagnetického pole Země.
Labutě jsou od přírody velmi klidná zvířata, ale občas mohou projevit agresivní chování. Pokud se někdo jiný (například jiná labuť, husa nebo dokonce člověk) dostane příliš blízko k jejich hnízdišti nebo jejich potomkům, labutě je mohou pronásledovat. Mohou kousat – ne v tradičním slova smyslu, vzhledem k tomu, že nemají zuby – ale přesto si mohou poranit kůži tím, že ji skřípnou zobákem. Labutě jsou však obecně mírumilovní a neškodní ptáci.
Samce a samice je navenek poměrně obtížné rozlišit. Labutě jsou monogamní, vyberou si jednoho partnera a páří se s ním na celý život.
Labutě se začínají množit ve věku 3-4 let. 2-3 týdny po páření naklade labutí samice vajíčka a inkubuje je asi 6 týdnů, dokud se nevylíhnou. Obvykle toto období trvá od 35 do 42 dnů. Labutě nakladou až 10 vajec najednou. Labutí mláďata zůstávají se svou matkou prvních 6 měsíců života, dokud nejsou dostatečně silná, aby začala samostatný život.

Přečtěte si více
Hortenzie - 7 pravidel pěstování a péče - BONA FORTE

Publikováno v Air, Land
Označení ptáci, země

Předchozí příspěvek: Zakrslí kosmani

primární Sidebar

Poslední příspěvky

  • Rusko Vulcan: Ponořte se do světa online her a zábavy
  • Neon Win Casino: Atraktivní svět online her a vzrušujících bonusů
  • SEO propagace webových stránek: Jak posunout své podnikání do nových výšin
  • LeisureRosth: Perfektní prostor pro relaxaci a zábavu
  • Royal Russia: Oficiální stránky pro nadšence hazardu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button