Mufloni (Děti z klece. V. 169): detki_iz_kletki — LJ

Muflon (latinsky Ovis gmelini nebo Ovis orientalis) je přežvýkavý sudokopytník rodu Ram.
Je nejbližším příbuzným ovce domácí.
Evropský divoký muflon přežívá pouze na ostrovech Korsika a Sardinie, ale rozšířil se do jižních oblastí Evropy jako jediná divoká ovce v Evropě. Asijský muflon je rozšířen od Zakavkazska a jižních částí Turkmenistánu a Tádžikistánu až po Středozemní moře a severozápadní Indii.

Délka samce muflona evropského je 1,25 m, z toho 10 cm je ocas; výška ramen 70 cm; Samec má dobře vyvinuté tlusté rohy, na průřezu trojúhelníkové, dlouhé až 65 cm; váha muže 40-50 kg. Samice je světlejší barvy, menší a obvykle rohatá; Rohy u samic najdeme jen výjimečně a i to jsou velmi malé.
Asijský muflon je vyšší než evropský, jeho výška v plecích je až 90 cm, délka těla může dosáhnout 150 cm Hmotnost samce je až 80 kg, samice až 46 kg.
Oblast rozšíření je horská krajina. Samice a jehňata tvoří dohromady stádo až 100 jedinců, samci jsou samotáři a ke stádu se připojují až v době říje. Muži se vyznačují přítomností silných hierarchických vazeb v rámci komunity.
Obývá otevřená prostranství s mírně členitým terénem, mírné horské svahy. Žije ve smíšených stádech, někdy velmi velkých. V létě žijí samci a samice odděleně. V období páření, ke kterému dochází na podzim, dochází mezi samci k turnajovým bojům.
Mufloni se živí trávami, výhonky a listy keřů. Pravidelně chodí na napajedla a mohou pít i velmi slanou vodu. Počínaje jarem pilně přibírají a na podzim a v zimě výrazně hubnou.
V zimě se ovce živí zbytky suché trávy trčící zpod sněhu a pasou se v oblastech bez sněhu. Mufloni zřejmě mají malou schopnost vyhrabávat trávu zpod sněhu. Pokud je v zimě nedostatek jiné potravy, požírají tenké větvičky keřů a ohlodávají i kůru.
Divoké muflony loví vlci a leopardi, jehňata loví menší predátoři, jako jsou lišky.
Mufloni pohlavně dospívají a začínají se podílet na rozmnožování ve třetím roce života. U některých zvířat nastává říje koncem října. K masivní říji beranů na většině území dochází od poloviny listopadu do první poloviny prosince.
Zvířata se v této době zdržují ve stádech do 10-15 hlav, ve kterých je jeden až dva, případně i více dospělých samců. Samci se zřejmě ze stáda nevyhánějí, ale dochází mezi nimi k potyčkám.
Během říje a bojů mezi samci se samice chovají klidně. Námluvy divokých beranů pro samice jsou podobné jako u ovcí domácích: samec jde za samicí s tichým brekotem, otírá se krkem o její boky a pokouší se na ni nasednout. Na konci období páření se samci neoddělují od stád a zůstávají se samicemi až do jara.
Březost u divokých muflonů, podobně jako u ovcí domácích, trvá asi pět měsíců. K prvním případům bahnění může dojít již koncem března, ale obecně k porodu mláďat dochází v druhé polovině dubna a v první polovině května.
Samice se před bahněním oddělují od stád a samy odcházejí do hlubokých roklí nebo skalnatých rýžovišť, kde na odlehlých místech rodí jehňata. Většinou přivezou dvě jehňata, méně často jedno nebo tři (velmi vzácné jsou případy, kdy byla i čtyři jehňata).
Jehňata asijských muflonů jsou na rozdíl od evropských zpočátku dost bezmocná, nedokážou následovat matku a v nebezpečí neutíkají, ale skrývají se. Když jsou dostatečně silné, což se stane týden nebo týden a půl po porodu, samice je odnesou na otevřenější místa a opět se spojí do malých skupin.
Jehňata se do září nebo října živí mateřským mlékem, ale postupně začínají přijímat zelenou píci dříve, od jednoho měsíce věku. Ve věku jednoho roku dosahují mláďata muflonů o něco více než dvoutřetinové výšky dospělých a zhruba třetinové hmotnosti. Plné výšky dosahují ve 4-5 letech, ale nárůst délky těla a živé hmotnosti pokračuje až do 7 let.
Lov muflonů probíhá již delší dobu. Úspěšná aklimatizace muflona evropského má velký vědecký a praktický význam, protože může zvýšit druhovou skladbu cenné lovné zvěře. Mufloni produkují chutné maso a kůži. Jako předek domácích ovcí se muflon snadno kříží s různými plemeny ovcí, zlepšuje jejich kvality, a proto může být výchozí formou pro hybridizaci.
Asijští mufloni nemají komerční hodnotu, ale jsou významným předmětem sportovního lovu. Jejich maso se používá jako potrava, i když maso dospělých samců není vysoké kvality.
Očekávaná délka života v přírodním prostředí nepřesahuje 12 let.
Všechny fotografie byly pořízeny v Zoo Belogorsk (Taigan Safari Park, Krym).
Tags: děti z klece, zvířata, zoo, foto