O ptačích vejcích

Jak je známo, nejmenší vejce v porovnání s jejich vlastní velikostí snáší pštros. Pštrosí vejce je největší samostatnou buňkou v přírodě a tvoří méně než 1,5 % hmotnosti své matky. Hmotnost střízlíkova vejce se například rovná 13 % vlastní hmotnosti ptáka.
Největší vejce v poměru k velikosti ptáka má samice malého šedého kiwi. Váha jejího vajíčka dosahuje 26 % hmotnosti matky – stejně jako kdyby se běžné ženě narodilo šestileté dítě.
Pštrosí vejce váží tolik jako dvacet čtyři slepičích vajec; Vařit ji do měkka trvá tři čtvrtě hodiny.
Největší vejce, jaké kdy živý tvor včetně dinosaurů snesl, patřilo slonovi, obřímu ptákovi podobnému pštrosovi, který žil na Madagaskaru a byl v roce 1700 loven až do vyhynutí. Vejce bylo desetkrát větší než pštrosí vejce, objem devět litrů a ekvivalent 180 slepičích vajec. Předpokládá se, že to byl sloní pták (Aepyornis maximus), nebo „sloní pták“, který se stal prototypem divokého ptáka Roc, se kterým Sindibád bojoval v „Tisíc a jedna noc“.
Stejně jako jejich plazí předci, ptáci kladou vejce.
Vejce je izolovaná komora, kde embryo roste a vyvíjí se s využitím živin a energie obsažené ve žloutku.

Vnější obal vajíčka je tvořen pevnou skořápkou, která chrání vnitřní obsah před peripetiemi okolního světa.
Tvar vajec se liší od téměř kulovitého až po protáhlý hruškovitý tvar. Rozmanitost tvarů a velikostí vajec odráží kompromis mezi vlastnostmi druhu, poměrem celkové hmotnosti celé snůšky k hmotnosti samice a vnitřním obsahem vejce.
Dokonale kulatá vejce mají pevnější skořápky a chladnou pomaleji.
Energetická omezení určují počet a velikost vajíček, která může samice naklást a inkubovat, buď sama, nebo s pomocí samce. Průměrný počet vajíček ve snůšce, stejně jako variabilita jejich počtu v různých snůškách, jsou geneticky předem dané vlastnosti každého druhu.
Dlouhověcí ptáci mají tendenci snášet málo vajec. Pěvci a většina malých suchozemských ptáků snáší ve snůšce dvě až dvanáct vajec. Přesný počet závisí na druhu ptáka, dostupnosti potravy v období snášky, věku samice, kvalitě hnízdního území a vlastnostech jeho geografické polohy.
Většina brodivých ptáků snáší čtyři vejce, zatímco snůšky pelikánů a buřňáků se obvykle skládají z jednoho vejce. Ptáci z řádu kuřat snášejí hodně vajec. Například koroptev šedá snáší 18 až 22 vajec. Pokud z nějakého důvodu selže první snůška, samice klade další, další.
Jasná barva skořápky dělá vejce dobře viditelná na okolním pozadí. To si mohou dovolit pouze ptáci, kteří svá vejce inkubují v bezpečných úkrytech. Ptačí vejce v pozemních hnízdech mají obvykle ochranné zbarvení, které skrývá snůšku na pozadí písku, půdy nebo spadaného listí.

Mnoho kukaček klade vajíčka do hnízd jiných ptáků. Kukaččí vejce (vejce úplně vpravo v každé snůšce) jsou obvykle o něco větší než vejce hostitele, ale jsou zbarvena úplně stejně.
![]()
Tlustozobý Murre je mořský pták z Arktidy a Subarktiky, který tvoří četné kolonie na pobřežních útesech. Své jediné vejce inkubuje na kamenech bez podestýlky. Guillemotovo vejce má tvar hrušky, takže se neskutálí z okraje útesu.
Porovnejte vejce slona, největšího známého ptáka na světě, který v historických dobách vyhynul, afrického pštrosa, největšího žijícího ptáka, a kolibříka, nejmenšího ptáka. Vejce sloního ptáka obsahuje asi osm litrů tekutiny.

Rybák sazovitý smáčení vajec. Rybák sazovitý sestupuje na hladinu oceánu, aby si namočil břišní peří. Pevná skořápka poskytuje spolehlivou ochranu vyvíjejícímu se embryu. Žádná skořápka však nemůže být dostatečně velká, aby obsahovala veškerý kyslík, který embryo potřebuje, a oxid uhličitý a vodní páru, které vydechuje. Proto embryo dýchá četnými mikroskopickými otvory – póry – které prostupují skořápkou. Póry výrazně snižují pevnost skořápky, ale stává se zvláště křehkou, když hodně vysychá. Ptáci, kteří svá vajíčka inkubují v extrémně suchých podmínkách (například na horkém písku pláží odlehlých oceánských ostrovů), se museli postarat o speciální úpravy.

Rybáci sazí se při letu dotýkají svými břichy oceánských vln a přinášejí vodu absorbovanou do jejich peří zpět do hnízda a zvlhčují vajíčka. Slepice čas od času otočí vejce. Pták se vrací do hnízda a třepe na vejce kapky vody. Ke zvlhčování hnízd a snůšek se uchylují i další druhy, které hnízdí u vody – brodivci, rackové, rybáci.